Esther Mitjans

13/07/2012 - Esther Mitjans

La privacitat en l’era digital: d’Europa a Amèrica i als territoris de l’Àsia i el Pacífic

 

Les regulacions al ciberespai poden provenir de les normatives jurídiques, de les de gestió i de les tecnològiques del mercat. Hi ha una concurrència de lògiques normatives, que poden no concordar, i són les regulacions estatals les que han d'establir els equilibris entre els riscos per a la privacitat i les precaucions. Han de minimitzar els riscos que es produeixin en situacions sobre les quals poden actuar.

Es tracta de crear una alternativa diferent a la que només té en compte els interessos comercials i l'autoregulació de les multinacionals.

A Europa, s'actualitzarà la regulació per tal que protegeixi la informació personal enfront d'una expansió i recollida de dades a escala mundial, entre Europa, Amèrica i els territoris de l'Àsia Pacífic.

Amb el nou Reglament europeu, inicialment els proveïdors de les xarxes socials seran considerats responsables de l'ús de les dades personals per al màrqueting personalitzat.

L'efectivitat de les regulacions estatals dependrà de la seva capacitat real d'augmentar el risc dels que porten a terme activitats il·lícites. Es pot responsabilitzar un cercador d'Internet de no eliminar una informació personal perjudicial, però també de la seva capacitat real de reduir els riscos dels usuaris prudents, com ara els que no pengen informació de tercers.